Албанія

Загальна інформація

Офіційна назва: Албанія.

Загальна площа : 28 748 км².

Столиця: Тирана.


Політичний устрій: Албанія — парламентська республіка. Згідно з Конституцією, джерелом і носієм національного суверенітету є народ. Республіка Албанія — демократична правова держава, основоположним принципом організації якої є розподіл законодавчої, виконавчої і судової влади. Народ здійснює свою владу через представницькі органи, а також на референдумах. Представницькі органи обираються на вільних, загальних, рівних, прямих виборах таємним голосуванням.

Законодавча влада належить Народним Зборам Республіки Албанія із 140 депутатів, які обираються на загальних виборах один раз на чотири роки. Главою держави є Президент Республіки, який обирається Народними Зборами.

 

Адміністративний поділ: Албанія поділяється на 36 округів (реті) і 1 муніципалітет — столичну область

 

Населення: Серед населення Албанії найнижчий відсоток інородців по всій Європі: лише близько 2% жителів не етнічні албанці. Жителі Албанії належать до числа найбідніших у Європі,тож багато молодих албанців емігрує в пошуках роботи. За кордоном проживає більше етнічних албанців, ніж у межах самої Албанії.

 

Мова: албанська, грецька

 

Релігія: Мусульмани — 50 %, православні (Албанська Православна церква) — 35%, католики — 15 %.

 

Валюта: офіційною валютою Албанії є Лек ( 1 лек=100 кіндаркам)

 

Географічне положення: Знаходиться на заході Балканського півострова. На південному сході і півдні межує з Грецією, на сході — з Македонією, на півночі і північному заході — з Косово і Чорногорією. Омивається водами Адріатичного та Іонічного морів. Протока Отранто, завширшки 75 км, відділяє Албанію від Італії.

Албанія — переважно гірська країна. На півночі — Північно-Албанські Альпи, на півдні — Південні Альпи, між ними Центральний масив гір, розчленований долинами річок. Вздовж узбережжя моря, від озера Шкодер до затоки Вльора, приморська рівнина довжина близько 200 км, ширина 10—30 км. Ріки Албанії несудноплавні, використовуються для зрошення і вироблення гідроенергії (особливо Дрін, Семані, Шкумбіні). Албанії частково належать великі озера: Шкодер, Охрідське, Преспа.

Клімат: Клімат примор'я субтропічний, середземноморський, з жарким сухим літом (липень +25°), м'якою і вологою зимою (січень +5°); у гірських районах більш континентальний, з вертикальною зональністю, взимку морози іноді до —20°. Опадів від 1000 до 2500 мм на рік.

 

Транспорт: Єдиною залізничною гілкою, що сполучає Албанію з рештою світу, є лінія Шкодер - Подгоріца (столиця Чорногорії). Ця одноколійна лінія проходить уздовж берега Скадарського озера.

Пасажирські поїзди курсують по 2-3 рази на добу (між Тіраною і Дурресом до 5-6 разів на добу).

Для внутрішніх перевезень істотне значення має автомобільний транспорт, хоча приватних авто тут не так вже і багато, а дороги в поганому стані.

Автобусне сполучення в Албанії нагадує ситуацію в найбідніших країнах Сходу. Справа в тому, що в країні не існує централізованого автобусного руху: не має жодної стаціонарної автостанції, немає квиткових кас і не має розкладів.

 

Кухня: Кухня Албанії склалася протягом багатьох століть в результаті змішування балканських і європейських традицій - в першу чергу, турецьких, грецьких і італійських.

У кожній з областей (північна, центральна і південна області) Албанії є свої кулінарні особливості та унікальні страви. Основою всіх страв є м'ясо і овочі, а в областях, розташованих близько до моря - також риба і різноманітні морепродукти.

Запечене м'ясо - в першу чергу, баранина (або ягнятина) - популярне на всій території Албанії. Його готують з оливковою олією, лимоном та спеціями, і подають з овочевим гарніром, а також смажать на рожні і запікають на решітці.

Одна із традиційних албанських страв - «тав Ельбасані» - м'ясо, запечене в духовці під йогуртом.

Ще одне характерне для албанської кухні блюдо - це бюрек - листковий пиріг з начинкою, наприклад, з м'яса, шпинату або бринзи

Страви з риби та різноманітних морепродуктів характерні для узбережжя і областей Шкодра і Поградца. У Поградце можна спробувати знамениту Охридську форель, яка водиться тільки в Охридському озері. Її готують з волоськими горіхами.

Крім того, влітку албанці їдять холодний суп «таратор» з кефіру або йогурту, свіжих огірків, тертого волоського горіха та цибулі (або часнику) з додаванням оливкової олії, який часто використовується в албанській кухні.

На десерт в Албанії подають солодощі з меду, пахлаву, ошаф - пудинг з овечого молока і інжиру, місцеве морозиво - «акуллоре», і свіжі фрукти з медом. Не варто забувати і про те, що албанці п'ють багато кави, причому варять його більш міцним, ніж у сусідніх країнах.

Завдяки середземноморському клімату, Албанія підходить для вирощування винограду, тому країна виробляє власне вино - як біле, так і червоне, і звичайно ж відому ракію.

 

Шопінг: В Албанії, як не дивно, дуже непоганий шопінг. Пов'язано це з близькістю до законодавця мод - Італії. В Албанії представлені всі провідні бренди світу. Ціни тут можуть бути дешевші, ніж в Італії, пов'язано це як з майже нульовою митницею в Албанії, так і низьким рівнем доходу албанців, а як наслідком низької накруткою на товари. А вже Албанці люблять одягатися дуже стильно.

Найбільші торгові центри Албанії знаходяться на автобані, який зв'язує столицю Албанії Тирану і морські ворота Албанії - Дуррес. Слід відзначити два найбільших з них QTU і City Park. Проїхати повз них неможливо, вивіски і покажчики присутні. Усередині все сучасно і цивильно: фонтани, пальми, кафе, льодові катки та дитячі розваги.

 

.